Un núvol blanc (Lluis Llach), per a flauta

UN NÚVOL BLANC és una cançó molt bonica, dedicada a la mare, i que va compondre en Lluís Llach al 1985 i que va sortir publicada en el disc “Maremar”, juntament amb d’altres cançons com: Maremar, cant de l’enyor, Nin non, A l’estació, Mai no sabré, Només per a tu, i No. (enllaç a l’àlbum complet).

Solia cantar aquesta cançó quan anava a l’esplai i després quan, fent de monitor, els l’ensenyava als nois i noies. Però, des de fa temps, que l’havia oblidada. Recentment ha tornat a aparèixer arrel d’una fantàstica versió que varen fer amb els cantants i les cantants Santi Balmes, Gemma Humet i Judith Neddermann en motiu de l’iniciativa #joemcorono del metge Bonaventura Clotet per recaptar fons per a la investigació de la Covid19. És per això que m’he animat a preparar alguns materials pels meus alumnes.

 

Des que m’he proposat de fer-ne una partitura i unes bases per als alumnes m’he trobat amb el fet de prendre algunes decisions i que, qui vulgui interpretar-la, també haurà de tenir en compte: la cançó té un tempo rubato molt acusat, fet que obliga l’acompanyant a seguir el cantant. La cançó es resisteix força a la partitura. És interessant veure que es tracta d’una cançó en compàs binari, però que acceptaria una subdivisió ternària. Aquí, la llibertat i l’enginy de cadascú. Alhora, hi ha algunes represes de la tornada o unes codes finals que deixen també opcions per a la lliure interpretació. En el cas dels materials que oferim, veureu que hem evitat les dobles funcions (de final i inici) per quadrar-ho al màxim i facilitar la lectura. Tant sols és una opció de les moltes per les que podríem haver optat.

Materials:

Partitura Flauta 1 + Flauta 2 (+acords) (pdf)

Particel·la Flauta 1 (pdf)

Particel·la Flauta 2 (pdf)

Àudio veus + flautes + acompanyament instrumental (mp3)

Àudio veus + acompanyament instrumental (mp3)

Àudio flautes + acompanyament instrumental (mp3)

Consideracions didàctiques

Flauta 1

La flauta 1 recrea la melodia principal, el que fa la veu. No és una veu difícil, però però té alguns elements que potser volen ser treballats a part:

 • La tonalitat, en Sol M, ha estat triada pensant en les flautes. Ens trobem amb el fa# que no és una nota difícil. Per contra tenim el mi agut, que implica treballar el pas de registre.
 • Aquesta part conté alguns salts intervàl·lics importants: recomanem treballar prèviament aquests salts amb aquest exercici, amb les combinacions i els ritmes que se us acudeixin:

 • El re sostingut greu (cc. 8 i 38): per fer-lo, recomanem fer un petit gir amb el canell (com quan mirem l’hora amb un rellotge), de manera que el dit anular de la mà dreta (forat 6) es desplaça cap enfora i deixa al descobert el un dels dos forats petits. Si disposeu d’una flauta que no té dobles forats es complica una mica la cosa, tot i que no és impossible. En aquest cas haureu de destapar el forat a la meitat i afinar l’orella 🙂
 • El mi agut: per fer aquesta nota heu de destapar (moooolt poquet) el forat del darrera la flauta (o forat 0). Si us sona a xinès, podeu consultar l’entrada “SOS! els aguts amb la flauta!“.
Flauta 2

La flauta 2 està pensada per aquells alumnes que la Flauta 1 els pot resultar exessivament complicada. Aquesta veu és molt fàcil, però conté algunes qüestions que cal tenir en compte:

 • Alguna nota es correspon amb la setena de l’acord, i genera una certa tensió. És interessant observar-la i preparar-la.
 • Hi ha un fa natural, en un entorn de SolM. Cal estar atent, recordar el concepte de becaire, i preparar-lo, sobretot i el fem amb una flauta barroca.
 • Hi ha un salt de 7a (c.12) que caldrà preparar (es pot fer el mateix exercici que proposàvem per a la flauta 1).
Per escoltar…

Per acabar, podeu comparar la vostra versió amb algunes altres que he trobat interessants:

 

Salut i música!

 

 

 

 

Hi ha 2 comentaris

  • Hola Victòria! Gràcies a tu per visitar el bloc. A mi m’encanta fer aquestes cosetes i, si a més serveix per algú, encara em fa més feliç! (Hi havia algun enllaç que tenia restriccions…diria que ja ho he solucionat! Seguim! 🙂

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s