Wiegala, per a flauta de bec (Ilse Weber)

Ilse Weber (Ostrava, 1903 – Auschwitz, 1944)

Ilse Weber fou una escriptora i compositora jueva. Al 1942 fou capturada pels nazis i deportada al camp de concentració de Terezin, on féu d’infermera per als nens del camp. La tasca d’inferemeria en un camp podia ser molt desesperant ja que les medicines estaven prohibides per als jueus. Al camp, fou separada del seu marit i d’en Tomy, el seu fill petit (van aconseguir enviar un fill gran a Suècia). Es compta que dels 15.000 nens que hi havia a l’arribar, només en van sobreviure 1.000. Dos anys més tard, Ilse i la seva família serien traslladats al camp d’extermini d’Auschwitz. Es diu que, de camí cap a la cambra de gas, Ilse Weber cantava al seu fill i als altres nens, aquesta bonica cançó de bressol.

El camp de concentració de Terezin fou un camp de concentració-aparador perquè els nazis poguessin mostrar a la comunitat internacional com de bé tractaven als presos. Per a la visita de la Comissió Internacional de la Creu Roja, al 1944 es va acondicionar el camp, organitzaren activitats culturals (música, cinema i teatre), es van muntar cafès i els obligaren a simular-se lliures. Evidentment, després de les visites, la majoria fou deportada a Auschwitz.

Aquesta cançó fou interpretada per la mezzo-soprano Anne Sofie von Otter i editada al 2007 pel segell discogràfic Deutsche Grmmophon (CD), juntament amb altres músiques que haurien sonat a Terezin.

 

Partitura en PDF

Àudio – flauta i guitarra (.mp3)

Partitura interactiva (Musescore)

Lletra (alemany i català)

Acords amb play.riffstation.com

 

 

Referències:

Ilsa Weber (Viquipèdia)

https://holocaustmusic.weebly.com/

http://holocaustmusic.ort.org/es/

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s